21 februari 2016

Slaget vid Verdun

Det är 100 år sedan tyskarna inledde sin första storoffensiv i väster under första världskriget, ett slag som kom att bli ett av krigshistoriens längsta och mest blodiga.

Slaget hade namnet Operation Gericht, "Domen", eftersom anfallet gick ut på att nöta ut och decimera den franska armén, snarare än att vinna mark. Ungefär tio procent av alla franska soldater som miste livet under första världskriget gjorde det i detta slag.

Tyskarna trodde att fransmännens stidsvilja och moral hade avtagit och tänkte att intagandet av ett starkt fäste skulle få hela det franska försvaret att falla ihop. Verdun, som var omringat av en fortcirkel, var en känslomässigt viktig stad för fransmännen och hade sedan 1600-talet varit en symbol för det franska försvaret. Tyskarna räknade med att staden skulle försvaras hårt av fransmännen och valde därför att angripa och befästa Verdun.

Anfallet inleddes den 21 Februari 1916 med en 9 timmar lång artilleribeskjutning, historiens längsta hittills. Slaget var igång och staden bombarderades. De kraftigt decimerade franska styrkorna gjorde försök att fly undan och såg ut att förlora det hela, men förstärkningar anlände och fransmännen lyckades sätta upp nya försvarslinjer. Det tyska anfallet mattades av.

Tyskarna hade dock sedan tidigare fraktat dit flygplan och nu började istället en luftstrid som skulle komma att pågå under en längre tid. Även markstriderna fortsatte i ett allt högre tempo. Tyskarnas kanoner krossade befästa kullar och kulsprutenästen. Samtidigt kämpade de franska trupperna hårt och gjorde motanfall mitt under pågående artilleribeskjutning, men man lyckades inte hålla tillbaka de tyska trupperna i mer än några enstaka timmar.

Den 25 Februari intog tyskarna Douaumont, det största av de yttre forten kring Verdun. Själva staden Verdun lyckades dom dock aldrig inta. Månaderna som följde hände ingenting av större vikt, mer än att ett antal byar och befästningar bytte ägare närmare 20 gånger.

Mycket sakta började fransmännen ta tillbaka terräng från tyskarna och den 24 Oktober återerövrade dom Fort Douaumont. Efter en lång period av fruktlösa anfall från båda sidor lyckades till slut de franska trupperna driva tillbaka tyskarna till de positioner de hade innan anfallet och den 18 December var det hela över.

Källa: Wikipedia.