29 januari 2018

Svenska brigaden

Svenska brigaden, en svensk frivilligkår på den "vita" sidan i Finska inbördeskriget, håller sitt första möte.

Initiativet till frivilligkårens uppsättande togs i Stockholm av den bildade föreningen Finlands vänner. Ordförande i föreningen var en bror till general Gustaf Mannerheim. Bildandet understöddes av de finansiella och politiska kretsarna kring familjen Palme. I överensstämmelse med det tänkta målet; uppsättandet av "en brigad om tre bataljoner militäriskt utbildade svenska frivilliga", kallades truppen redan från början Svenska brigaden.

Ett stort antal yrkesofficerare; underofficerare och underbefäl anslöt sig, varför Svenska Brigaden i jämförelse med de finska, nästan helt outbildade skyddskårerna, betraktades som ett elitförband.

Den socialdemokratiska och kommunistiska pressen agiterade mot Svenska Brigaden och mot föreningens verksamhet.

I Finland var läget akut. Föreningen hade ungefär två månader på sig att finansiera, rekrytera och organisera Svenska Brigaden. En skyttebataljon ställdes på fötterna utan regeringens och försvarsmaktens öppna stöd. Om rekryteringen fortsatt hade sannolikt större styrkor kunnat ställas till Finlands förfogande. Dess organisatör och förste chef blev kaptenen i Upplands artilleriregementes reserv Hjalmar Frisell, biträdd av fil.lic. Olof Palme.

Källa: Wikipedia.