15 januari 2019

Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg

Det är hundra år sedan Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg mördades.

Karl Liebknecht grundade Spartacusförbundet tillsammans med Rosa Luxemburg, Leo Jogiches och Clara Zetkin. Spartacusförbundet var en tysk revolutionär marxist-socialistisk grupp som var aktiv mellan åren 1916–1919. Medlemmarna kallades spartakister. Namnet är taget efter slaven Spartacus som ledde ett uppror mot romarna år 73 f.Kr.

Förbundet var i opposition mot SPD:s pro-krigspolitik. Medlemmarna vände sig mot den borgfred som SPD slutit. År 1917 gick Spartacusgruppen med i USPD men fortsatte att formera sig som en egen grupp inom partiet. År 1918 bytte man, på Karl Liebknechts initiativ, namn till Spartacusförbundet.

Den 1 januari 1919 ombildades förbundet och blev tillsammans med andra revolutionära grupper Tysklands kommunistiska parti.

Liebknecht och Luxemburg ledde den misslyckade tyska kommunistiska revolutionen 1918–1919. De båda organiserade 1919 en resning i Berlin, det så kallade spartakistupproret, vilket blev blodigt krossat varefter Liebknecht och Luxemburg greps och sköts av soldater från en frikår som var lagligt verksam under den Socialdemokratiska regeringen.

Källa: Wikipedia (1, 2, 3).