6 juni 2016

Svenska Flaggans Dag

Det är 100 år sedan Svenska Flaggans Dag firades för första gången i hela Sverige.

Det var grosshandlaren Nils Ljunggren som fick idén till att fira Svenska Flaggans Dag under sin tjänstgöring inom landstormen sommaren 1915. Det var inte medvetet tänkt att dagen skulle bli en formell nationaldag.

Tanken var att firandet, bestående av pengainsamling till landstormens befälsförening och andra festligheter, skulle hållas i Stockholm till hösten samma år. Man ansåg dock att ett utomhusfirande på senhösten inte vore särskilt praktiskt.

Frågan blev därför framskjuten till 1916 och knuten till 6 Juni. Man valde detta datum eftersom det var då Gustav Vasa blev vald till kung 1523, vilket gjorde att Kalmarunionen upplöstes. Det var också den 6 Juni som 1809 års regeringsform antogs av Karl XIII.

En kommitté blev tillsatt för att skapa ett festprogram till Svenska Flaggans Dag. Programmet bestod bland annat av festligheter på Stockholms stadion och på Skansen.

Den 10 April 1916 bildades även en opolitisk styrelse, Styrelsen för Svenska Flaggans Dag. Styrelsen kom att bidra till att firandet genomfördes i Stockholm, men även till att det blev festligheter i över hundra andra orter runtom i Sverige.

Källa: Wikipedia.